Etsi
  • joakimpyttynen

Juhlapäivä lähestyy

Kohta se on: suunnistajan joulu. Kesäkuun 15.-16. päivä suunnistava kansa nimittäin kokoontuu Kangasalle Jukolan viestiin, joka on järjestyksessään jo 71. Jukola. Tällä kertaa Venlojen ja Jukolan yhteenlaskettu osallistujamäärä on 20 592 suunnistajaa, mikä on kaikkien aikojen suurin. Venloihin on ilmoittautunut 1 718 ja Jukolaan 1 960 joukkuetta. Tähän vielä päälle kilpailukeskukseen saapuva yleisö, joukkueiden huoltajat, toimitsijat, lehdistö jne. ja ”keskelle ei mitään” rakentuvassa Jukola-kylässä on tilapäisesti arviolta 30 000 asukasta. Se on paljon.


Musta Neliö vuosimallia 2018 Hälvälässä

Neliön ensimmäiset Venlat, Hälvälä 2018

Osallistujamäärän jatkuva kasvu kertoo suunnistuksen suosiosta ja erityisesti kuntosuunnistajien määrä Jukolassa on tasaisesti nousussa. Yksi tapahtuman hienoimpia puolia onkin se, että huippusuunnistajat ja tavalliset harrastajat kilpailevat samoilla radoilla kukin omien kykyjensä ja kuntonsa mukaista vauhtia. Radat ovat haastavia, mutta toisaalta metsään muodostuvat pitkät letkat ja letkojen tallomat ”jukolapolut” helpottavat hieman taaempana tulevien joukkueiden urakkaa merkittävästi. Saattaapa tarkkakorvainen myös kuulla omaa rastikoodiaan huhuiltavan letkassa, jolloin voi arvella olevansa menossa hyvään suuntaan tai ainakaan ei ole yksin harhautumassa reitiltä :)


Jukolan startti on klo 23 illalla, joten suurin osa viestistä juostaan yöllä. Tunnelma on vertaansa vailla, kun valomadot kiitävät pitkin hämärää/pimeää metsää. Varsinkin lähtökiihdytys ja ensimmäinen osuus muutenkin on sellainen, että erot eivät vielä ole kasvaneet suureksi ja metsää halkoo lähes katkeamaton valojen jono. Kovakuntoiselle ja/tai varmalle suunnistajalle avausosuus tarjoaakin varsin hyvän mahdollisuuden parannella joukkueensa asemaa, vaikka lähtönumero ei olisi ollut ihan letkan kärjessä. Toisaalta, jos erehtyy kerran tai pari väärälle hajontarastille matkan varrella, niin useampi sata joukkuetta saattaa mennä ohitse varsin nopeasti ja uusi nousu vaatii taas hurjan määrän ohituksia.Ensimmäisen osuuden jälkeen letkat alkavat hieman enemmän katkeilemaan ja aikaerot alkavat kasvamaan. Jokaiseen vauhtiin riittää kuitenkin kirittäjiä eikä kovin pitkää yksinäistä hetkeä yleensä Jukolassa tule. Tai jos tulee, niin on hyvä olla erityisen tarkkana siitä, onko oma reitinvalinta kohdillaan.


Kesäkuussa uusi päivä sarastaa varsin aikaisin ja varsinkin harrastejoukkueilla vain muutaman ensimmäisen osuuden juoksijat oikeasti tarvitsevat lisävaloa suunnistukseen. Auringonnousu ja uuden päivän alku ovat metsässä erityisen hienoa aikaa ja juuri näitä hetkiä monet lähtevät Jukolasta vuosi toisensa perään hakemaan. Suunnistuksen lisäksi telttayö Jukolassa on elämys jo sinällään ja suurin osa ajasta toki meneekin muussa oheispuuhassa kuin omalla osuudella metsässä.


Yksi erittäin merkittävä tekijä Jukolan suosioon on myös se, että kyseessä on joukkueen yhteinen ponnistus. Suunnistus ja muut kestävyyslajit ovat yleensä yksinäistä puuhaa, ja toki monet hakeutuvatkin näiden lajien pariin juuri siksi kun viihtyvät lenkkipoluilla ja metsässä yksin, mutta Jukola on yksi niitä harvoja paikkoja, joihin osallistutaan joukkueena ja tämä on vaihteluna erinomaisen hienoa. Monille muodostuu vakioporukoita, joiden mukana lähdetään Jukolaan aina uudestaan.


Musta Neliö osallistui ensimmäisen kerran Jukolaan vuonna 2015 Paimiossa, jonka jälkeen ei ole ollut pienintäkään epäselvyyttä siitä, että aina mennään uudestaan. Nyt on siis vuorossa viides kerta. Aikaa ei ole kulunut kovin paljon, mutta jotain on selvästi tapahtunut, kun Kangasalan yöhön lähdetään jo 4 Jukolan ja 1 Venlojen joukkueen voimin.


Näin joukkueenjohtajan ominaisuudessa täytyy todeta, että olen kiitollinen, kun vuosien takainen unelma omasta joukkueesta Jukolaan on ottanut näin hyvin tuulta alleen. Kiitokset siitä teille ihan jokaiselle, jotka olette mukana ja teette näistä vuosittaisista retkistä mahdollisen. Parin viikon kuluttua taas mennään!
43 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki