Etsi
  • joakimpyttynen

Karhua kaatamassa

Lauantai 6.4.2019 tullaan muistamaan pitkälle tulevaisuuteen päivänä, jolloin Musta Neliö juoksi itsensä suomalaiselle juoksukartalle osallistumalla ensi kertaa Karhu-viestiin ja pitämällä heti kättelyssä aikamoista vauhtia. Joukkueen muodostivat (juoksujärjestyksessä) Toni Seppälä, Jussi Laimio, Joni Hiltula, Joakim Pyttynen, Markku Laimio, Mikko Myöhänen ja Timo Manninen. Tässä blogitekstissä muistellaan vielä kerran tuon hienon päivän kulkua alusta loppuun.


Jokke, Make, Jussi, Mikko, Jombba, Toni ja Timo

Jussi ja Make ehtivät Raumalle jo muita ennen virittämään kisatunnelmaa

Joukkueen kesken oli sovittu treffit Rauman torin läheisyyteen kisapäivänä klo 12.30. Aurinko paistoi ja kaikki näytti muutoinkin erittäin hyvältä lukuunottamatta Tonin aristavaa reittä ja Jonin flunssaa. Lyhyen neuvonpidon jälkeen todettiin olevan viisainta muokata suunniteltua juoksujärjestystä siltä osin, että Jomballe saadaan mahdollisimman lyhyt osuus. Tonin reidelle puolestaan ei annettu armoa, vaan mies laitettiin avausosuudelle kokeilemaan onneaan. Jos leikki jäisi kesken heti avausosuudella, niin ainakin jäisi hyvin aikaa ihastella vanhaa Raumaa koko joukkueen voimin.


Alkuperäinen ja muokattu juoksujärjestys

Juoksun aikataulusta joukkueenjohtaja oli laatinut etukäteen karkean suunnitelman, jonka mukaan koko 49,8 kilometrin matka oli tarkoitus juosta läpi ajassa 3 tuntia ja 18 minuuttia eli noin keskivauhdilla 3min 59 sek per kilometri. Joukkueen keskuudessa suunnitelmaa pidettiin kovanlaisena, mutta niin tietysti hyvän tavoitteen pitää ollakin. Oleellinen osa suunnitelmaa oli myös se, että siitä jokainen saattoi tarkistaa jo etukäteen, mihin aikaan tulee olla valmiina Porintien laidassa omalla vaihtopaikalla.


Joukkueenjohtajan ennakkoarvio juoksun kulusta

Lähdön aika koitti ja osa joukkueesta ehti jäädä Rauman torille sitä katselemaan. Puoli minuuttia starttipistoolin laukauksen jälkeen kaikki juoksijat olivat ehtineet reitille, jonka jälkeen siellä ei enää muuta katseltavaa ollut ja joukkueet lähtivät reitin varteen valmistautumaan kukin omiin osuuksiinsa. Ja melkoinen karavaani se onkin, kun matkaan lähtee yli sata joukkuetta ja kaikki liikkuvat autoillen Raumalta Poriin, matkan varrella miehiä vaihtopaikalle jättäen ja heitä omien osuuksien jälkeen takaisin autoihin keräillen. Itse asiassa suurin mahdollisuus pilata joukkueen suoritus piilee siinä, että siirtymät lasketaan väärin ja jonkun osuuden juoksija ei ole ajoissa omalla lähtöpaikallaan. Mutta siitä myöhemmin.


Lähtösuoralla riitti säpinää muutama minuutti ennen starttia

Toni ja teipattu reisi

Kun lähdimme autoilemaan kohti Poria, auton ikkunasta näimme Tonin oman osuutensa puolivälissä ja askellus näytti aivan mallikkaalta. Reisi vaikutti siis kestävän. Ainakin toistaiseksi. Letkan kärkipää oli myös sen verran lähellä, että vauhdinkin saattoi päätellä olevan suunnilleen tavoitteen mukaista. Ensimmäiseen vaihtoon ei tällä kertaa ehtinyt jäädä odottamaan oman joukkueen vaihtoa, kun oman osuuden alkuun oli enää reilu tunti ja oli aika suunnata omalle vaihtopaikalle siihen valmistautumaan. Tulospalvelun kautta kuitenkin tuli ilahduttava tieto, että Toni oli juossut oman osuutensa lähes sekunnilleen etukäteen kaavailtua vauhtia. Muutaman sekunnin nopeammin toki.


Kuvassa ensimmäinen vaihto ja Jussin määrätietoinen startti.


Seuraavilla osuuksilla matkaa tekivät Jussi ja Jombba. Tulospalvelu ilmeisesti oli tässä vaiheessa sen verran jäljessä, että ennen omaa neljättä osuutta ei tullut tietoa kuinka Jussin toinen osuus on mennyt. Kävin kuitenkin etukäteen lasketun suunnitelman mukaisessa aikataulussa verkkailemassa nelisen kilometriä. Askel tuntui kohtuullisen hyvältä. Kymmenen minuuttia ennen arvioitua vaihtoaikaa kisatossut jalkaan sitten vain vaihtopaikalle odottelemaan. Lehtimäen Harri oli siellä myös odottamassa RC Wirtanen joukkueen vaihtoa. Muutaman minuutin kuluttua Jomban hahmo erottui horisontista. Ja millä tavalla: mies lasketteli vaihtopaikalle lähes pikajuoksijamaisen loppukirin voimalla. Jälkeenpäin selvisikin, että sekä Jussi että Jombba olivat hoitaneet oman osuutensa selvästi heille ennakoitua vauhtia nopeammin. Aivan mahtavaa!


Jombba tuo ja Jokke lähtee: läpystä vaihto.


Oma juoksu lähti vauhtiin kevyesti ja eka kilometri piippasi kelloon ajassa 3:45, samoin toinen. Jossain näillä kohdin oli ilahduttavasti Marko, Hanna ja lapset reitin varressa kannustamassa. Se oli piristävää, vaikka kisavauhdissa ei juurikaan ole mahdollista hymyillä takaisin. Aika pian tämän jälkeen alun helpommat kilsat olivat takana ja loppu olisi totutun tuskallinen, niin kuin se aina on omaa maksimia juostessa. Osuuden mitta oli 6,3 kilometriä ja loppua kohden vauhti painui jo 3:50-3:58/km välille. Joku heilutteli pientareella kylttiä, jossa luki "ei sen kuulukaan tuntua hyvältä". Aivan totta. Lopussa oli kaikeksi onneksi noin puolen kilometrin laskuosuus, jolla sai taas parannettua vauhtia. Loppuaika 24:00 ja keskivauhti 3:49/km, mikä oli kyllä ilahduttavaa ja oma ennätys Karhu-viestissä.


Maken tyylipuhdas "rastilta lähtö"

Kuvissa ilmeitä osuuksien jälkeen. Kunnon raasto on parasta!


Seuraavalla osuudella Make jatkoi siitä mihin muut olivat jääneet, eli juoksi nopeammin kuin oli osattu ennakoida. Make suoritti tätä ennakoimattoman kovaa menoa vielä suuremmalla erolla kuin muut ja aivan hetki ennen osuuden loppua vaihtopaikalta tuli Jussin hivenen huolestuneen oloinen viesti: "missä on 6. osuuden juoksija?". Mikko oli kyllä mestoilla ja kohtuu lähellä, mutta vielä virittämässä konetta alkuveryttelyn muodossa. Eikä voinut tietää, että tässä vaiheessa oltiin jo viitisen minuuttia tavoiteaikataulua edellä. Joukkueenjohtaja ottaa tämän omaan piikkiinsä ja opiksi ensi vuodelle, kun aikataulua pohditaan. Make oli jo aivan loppumetreillä, kun Mikko tuli vaihtopaikalle ja hivenen kiire taisi tulla veryttelytakin poisriisumisen kanssa. Mutta mitäs siitä, vaihto sujui ilman aikatappiota, kun vaihtoon tulija ja seuraavan osuuden juoksija molemmat juoksivat omista suunnistaan vaihtopuomille ja siinä läpystä vaihto.


Maken ja Mikon astetta täpärämpi vaihto

Sanomattakin lienee selvä, että myös Mikko juoksi kovempaa, mitä oltiin ennakoitu. Onneksi tästä huolimatta ankkuri Timo oli ajoissa viimeisessä vaihdossa odottamassa. Timo juoksi 10,5 km mittaisen ankkuriosuuden sellaista vauhtia, että tuloksena oli väliaikana oma henkilökohtainen ennätys 10 kilometrin matkalla (aika ei toki virallinen). Maaliin tultiin ajassa 3.13.02 ja sijoitus oli 17. kaikista lähteneistä joukkueista. Aika huikea juttu yli sadan joukkueen kilpailussa. Muu joukkue oli jo tähän mennessä ehtinyt vastaan ja osa myös nauttimaan kahvilan virvokkeista.


Kuvissa Timon loppukiri, maaliintulon jälkeiset mahtavat tunnelmat sekä palkintomunkki


Viestin kuluessa hämmästys oli melko suuri, kun matka taittui jatkuvasti suunniteltua nopeammin. Musta Neliö juoksi kuusi ensimmäistä osuutta jopa Hämeenlinnan Tarmon juoksijoista koostuvan RC Wirtasen joukkueen edellä. Viimeiseen vaihtoon tultiin kuitenkin jo lähes tasoissa ja tarmolaisten kivikova ankkuri Virtasen Kari tempaisi heti alkumetreillä mailerimaisen kovan kirin, jonka turvin lasketteli viestin lopun meidän edellä. Tästä ei suinkaan lannistuttu vähääkään, päinvastoin oli hienoa todeta joukkueen loppuajan olleen kokonaisuudessaan noin 5 minuuttia ennakoitua nopeampi, ja senkin piti olla kova tavoite. Onnittelut Wirtasen joukkueelle hyvästä juoksusta. Toinen ennakkospekulaatioissa mainittu päävastustaja Viasveden maratonklubi voitettiin vajaan kahden minuutin erolla.



Lopputulokset ovat hienoa katsottavaa

Pitkän päivän päätteeksi suunnattiin vielä porukalla Porin keskustaan syömään ja käymään viestin käänteet tuoreeltaan lävitse. Yhdessä voitiin todeta, että lopputulos oli enemmän kuin loistava. Tämä oli joka suhteessa aivan huikea kisareissu ja sanomattakin lienee selvää, että ensi vuonna lähdetään uudestaan. Onpa tullut jo kyselyitä, josko saataisiin myös naisten joukkue ensi vuodelle mukaan.


Tästä on enemmän kuin hyvä jatkaa ja suunnata katseita hiljalleen kohti kesäkuussa odottavaa Jukolan viestiä.



124 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki