Etsi
  • joakimpyttynen

Testijuoksun anatomia

Kestävyysjuoksijoille talvi on perusharjoittelun aikaa. Harjoittelun onnistumista ja suuntaa on hyvä välillä kontrolloida ja siihen tarkoitukseen järjestetään ympäri Suomen testijuoksuja. Monet niistä ovat pitkän historian omaavia. On esimerkiksi Aktia-cup pääkaupunkiseudulla ja Teivo-cup Tampereella. Näiden testijuoksujen avulla moni pitää vauhdikkaamman juoksun tuntumaa yllä, vaikka muuten talven treeni olisi määräpainotteista. Kevättä kohden on yleensä tavoitteena parannella aikaa ja viimeistään lumien sulaessa sen pitäisikin helposti onnistua. Kyseessä on monelle myös sosiaalinen tapahtuma, jossa nähdään tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia.


Hämeenlinnassa juoksijat ovat vuosikymmenien ajan kokoontuneet Vuorentaan testijuoksuun. Siinä juostaan marras-huhtikuun välillä kerran kuukaudessa 8,5 km lenkki - Vuorentaan lenkki. Juoksun lähtö on Ahveniston koulun kupeesta ja siitä kierretään Apparan harju ensin jäähalli sekä moottorirata ohittaen, ylitetään harju lenkin perällä ja palataan Marssitien viereistä pyötätietä hautausmaan ja sairaalan ohitse ja aivan lopussa ns. Rapamäen ylitse maaliin. Takavuosilta kuulee hurjia tarinoita kuinka (lähes) joka jätkä veti tuon kiepin alta puolen tunnin. Ja kyllähän todella moni vetikin. Suuri osa samoja tyyppejä, jotka nyt muutama vuosikymmen myöhemmin edelleen ovat kärkipäässä - ainoastaan hieman hitaammilla ajoilla.


Tänään oli vuorossa talvikauden 2018-2019 toiseksi viimeinen Vuorentaan testijuoksu. Oma tavoite oli lähteä parantamaan tammikuun aikaa, joka oli hieman alta 37,5 minuuttia (4:24/km). Alkukilsat menikin hieman vauhdikkaammin sulalla pyörätiellä ja juoksu tuntui suht ok:lta. Totuus alkoi sitten valkenemaan neljännellä kilometrillä, kun noustiin harjun ylitse ennen kääntymistä paluumatkalle. Ylämäet eivät muutenkaan ole meikäläisen vahvuus, mutta nyt oli vielä sen verran jäisessä kunnossa, että vauhti tyssäsi aika totaalisesti, mutta siihenkin vauhtiin joutui tekemään ihan liian paljon töitä. Seuraavassa alamäessä sai vielä palauteltua ja kohtuullisen vauhdin päälle... kunnes Vuorentaan koulun paikkeilta alkoi peltoaukea, loiva vastamäki ja vastatuuli sekä vielä jäisessä kunnossa ollut hautausmaan nousu huipennuksena. Siinä kohtaa vauhti tipahtikin jo oikein reippaasti, vaikka yritti tehdä duunia ihan tosissaan. Loppupätkän aikana ei tästä enää palautunut ja loppuaika painui lähes minuutilla tammikuuta heikommaksi. Sen kummempia lienee turha selitellä. Kovempaa piti juosta, mutta tänään meni näin.Sykkeet nousi hyvin, vauhti ei niinkään :)

Ennen testiä hymy oli herkässä. Ja oli jälkeenkin.

Tästä on hyvä kääntää katseita jo eteenpäin, kun Karhu-viesti siintää kolmen viikon päässä. Siellä oon ollut mukana 5 kertaa ja joka kerta tässä vaiheessa on tuntunut, että ei taida tulla mitään. Vauhdit ovat monesti olleet tätä tasoa ja kuitenkin on sitten päässyt huomattavasti kovempaa kisafiiliksen, sulan asfaltin, tasaisen reitin ja lähes aina kohdalle sattuneen myötätuulen turvin. Täytyy vielä viikkoa ennen Karhua käydä kiskaisemassa Vuorentaan lyhyempi testikierros, jolta löytyy viideltä vuodelta vertailudataa. Se kertoo jo enemmän.


Nämä on juostu viikkoa ennen Karhu-viestiä viitenä viime keväänä

Omat juoksut eivät tässä kohtaa juuri aiheuta hurraa-huutoja, mutta joukkueenjohtajan pestissä taitaa onneksi olla jotain toivoa paremmasta. Mustan Neliön Karhu-jengiin värvätty Seppälän Toni nimittäin kävi tänään Vuorentaan testissä näyttämässä koko Hämeenlinnan nylkky-skenelle kuinka korskeasti askel rullaa, kun sen osaa. Mies melkein myöhästyi lähdöstä, joutui johtoaseman vuoksi arpomaan reittiä ainakin yhdessä kohtaa, manaili muiden tavoin ettei paluumatkalla oikein tossu pitänyt - ja oli päivän nopein selkeällä erolla. Allekirjoittanut hävisi tänään Tonille yli 40 sekuntia - per kilometri! Tonin keskivauhti oli jotain 3:44/km, mikä oli kyllä käsittämätön veto olosuhteet ja reitti huomioiden. Ei tuo nimittäin mikään nopein kierros ole ylämäkineen. Tällainen mies tekis kyllä kovaa jälkeä myös Jukolassa - tarvii varmaan kysyä mukaan joku kerta ;)


Onneksi vuosien myötä on oppinut ottamaan tämän touhun rennommin kuin joskus ennen. Silloin olis ollut päivä pilalla tällaisen testijuoksun jälkeen. Harkkapäiväkirjaa katsomalla voi todeta, että tulos oli viime viikkojen treenien mukainen ja hyvin ehtii vielä tekemään korjausliikkeitä. Aloitinkin menttaalisen valmistautumisen kohti Karhua edeltäviä viimeisiä viikkoja jo saunajuomia valitessa. Hyvä tästä tulee :)
52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki